2016. július 13., szerda

Átcuccoltunk Ausztráliába – Auszi’08

A második fejezet elkezdődik...


cid:image003.png@01D12903.A9291E60


PERTH 2014. AUGUSZTUS
Frank dolgozni kezdett a Lend Lease-nél, mint operation manager. http://www.lendlease.com/Australia/Home




Mikor Franket felvették ide másfél éve, szinte semmit nem tudtunk a cégről. Aztán kiderült, hogy egy óriás mamut vállalat az ingatlan szektorban. Ausztrália kilencedik legnagyobb vállalta. Több részleggel, mint pl. kisker, kivitelezés, beruházás, szerviz, ingatlanfejlesztés. Ők építették az első felhőkarcolót Ausztráliában, a Sydney Operaházat, az első 5 csillagos irodaházat a déli féltekén.
A cég világviszonylatban is jelen van a következő országokban: USA, Anglia, Olaszország, Oroszország, Mexico, India, és persze az Asian Pacific régio.
 
Érdekesség: Barangaroo a 6 milliárd dolláros Lend Lease projekt Barangaroo (Sydney egyik városrészének neve, aboriginal szó, jelentése „gyülekező hely") az egyik legambiciózusabb városfejlesztési projekt napjainkban és egyike a világ legelső vízparti fejlesztési/felújítási beruházásának.
Sydney kikötőjenek déli részén egy 22 hektáros fejlesztési területen kérte fel a NSW kormány a Lend Least, hogy építse ki /meg Sydney központját az Opera szomszédságában.
A cég három fázisra bontotta a projektet és e három fázis menten épül:
Barangaroo Reserve, Barangaroo Központ és Barangaroo Dél.
A projektet a cég finanszírozza és az állam visszabérli.
Az építkezéshez konkrétan felépítettek egy betonüzemet minőségellenőrző laborral együtt. Ez egy külön kis városrész lesz lakóparkokkal, irodaházakkal – itt lesz az új cég központ is – , bevásárlóközponttal, könyvtárral, közösségi épületekkel, kikötővel stb. (Rengeteg kép és video van erről a neten, érdemes megnézni őket.)


OPERATION MANAGER
Feladata, az ingatlan zökkenőmentes üzemeltetése. A beruházási projektek megvalósítása. Hozzátartozik többek között, a felújítás, az átalakítás, üzemeltetés, karbantartás, kertészet, takarítás, őrzésvédelem, környezettudatosság, közművek, biztonság és munka- es egészsegvédelem, pénzügy.

Frank eddigi tapasztalatai:

Ha itt, egy állásinterjún azt mondod:
„szeretem a kihívásokat”...nem fognak rákapni. Ami nekik fontos: kooperációs készség, a választott hivatáson-szakterületen belüli fejlődés szándéka, céghűség. A lényeg, hogy csapatjátékos vagy-e és ha kell, tudsz-e csapatot építeni-összetartani.Itt a " one man band show", senkit nem érdekel.

A magyar ismerősök megkérdezték, hogy a kihívásokat kerestük-e a kiköltözéssel. A látszat ellenére, sosem kerestük a kihívásokat.
Frank így mondja: Ne az adrenalin legyen a „megoldás”, hanem a megoldás legyen az adrenalin. A látszólag változatlanban vedd észre az értéket, a hétköznapokban az örömöt. Szerintünk ezeknél kézenfekvőbb és nehezebb(-nek látszó) kihívás nincs. Mindez nem zárja ki a nyitottságot és kíváncsiságot.
Ausztrália sok szempontból ezeket demonstrálja számunkra, így a munkamoráljuk, munkastílusuk is.

Nagyon egyszerű a folyamat. Annyit dolgozz és azért felelj és azt végezd el, ami a munkaköri leírásodban van. Ne dolgozz napi 8 óra helyett 10, 12, 14 órát, nem várja el senki. Ne taposs és nyomd magad. Itt te a csapat része vagy és a cégért a csapatért dolgozz!

Errefelé furcsa, ha a saját eredményeiddel kérkedsz, itt azt mondjak „mi" az „én" helyett.Nem várnak el semmi extrát, azonban ha extrát teljesítesz azt díjazzák. Mindenki mindenkit meghallgat és megkérdez, hogy te hogy dolgozol és objektíven ítélnek meg.

Komolyan veszik, hogy érezd jól magad. Bárkit felhívhatsz bármivel, akár a vezérigazgatót is, mindenki megközelíthető és nincs sztárallűr. A pozitív közlés alap. Mindig próbálnak megfelelő munkakörülményeket biztosítani mindenben.
Elvárjak a korrektséget és ha kérdeznek, akkor tényleg a véleményedre kíváncsiak.

Viccesek es szeretik és értik is a humort a munkahelyen is, lazák és közvetlenek, a kétkezi melóst tisztelik. Fontos a jó hangulat és közérzet.
A két leggyakrabban használt mondatuk: „No drama." „Are you happy?" (Itt sem tökéletes minden – messze nem – , de a dolgok úgy általában, eléggé hasonlítanak arra, amire azt mondjuk, hogy „ez a normális".)

MUNKAHELY 1./PERTH, ARMADELE SHOPPING CENTRE





Frank első munkahelye ideális volt egy kezdő bevándorló számára. A főnöke – a center manager – egy 50 körüli kiegyensúlyozott hölgy volt, Michelle. Mellette szabadon tanulhatott. Nos, igazából semmit nem mondtak el neki, egyből mélyvíz, így gyorsan bele is jött a dolgokba. Ettől függetlenül mégis megtapasztalta a kiszámíthatóságot, a stressz mentes munkahelyi viszonyokat és a sok dicserő szót.

Frank, bizonytalanságot az angolja miatt érzett egy darabig.

EXKLUZÍV/YES, NO, YES
Angolul dolgozni nehezebb, mint hinnéd. Frank az első időkben, napjában 8-10 alkalommal hívott a munkahelyéről: „Nóra, izzadok, mint egy ló, semmit nem értek! Tök gáz!”
Viszont kreativitásának maximális kihasználtságával szinte tökéletesen leplezte illetve kompenzálta nyelvi hiányosságait.

Bevált módszerek:
- már-már affektív, különösen nagy hangsúly a kiejtésre
- Kylie Minogue slágerek hangos éneklése és / vagy az Ausztrál himnusz fütyülése
- Steven Seagal arcmimikája


- idézgetések Krokodil Dandee-től




- bon-bon és kisebb ajándékok osztogatása kollégáknak
- szelektív hallás
- bujkálás
Az fentiekből adódó állandó stressz miatti ideiglenes személyiség torzulás: A "Google Translate" fetisizálása.

A folytatásban:

  • Karitatív
  • Exkluzív/Vagyok aki vagyok
  • Hétköznapok Tomával
  • Érdekesség/Ovi másképp




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.