2016. július 3., vasárnap

Átcuccoltunk Ausztráliába – Auszi’06

Két nemzetet összemérni értelmetlen, akárcsak két embert.



MAGYARORSZÁG / AUSZTRÁLIA

Nagy vonalakban képben vagyunk a politikának nevezett „úri huncutság”-ban, de kevésbé vagyunk jártasak mind a szociálpszichológiában, mind a nemzetkarakterológiában, hogy a nemzetkarmáról már szó se essék. Ráadásul még csak egy éve élünk itt.... így aztán nem szeretnénk messzemenő következtetéseket levonni, csak néhány tényt írnék ide:

Ausztrália a világ egyik leggazdagabb és legfiatalabb országa, alig van történelme és az itt élők 50% -a bevándorló és ezek döntő többségükben jelenleg ázsiaiak. A bevándorlókat nagyon szigorúan megszűrik. Lassan vízumot kapni ide, kész csoda. Csak azokat engedik be, akiket megéri számukra beengedni. Akik jól jönnek Ausztrália gazdaságának.

A jelenlegi – 44% -kal megválasztott – államvezetés menekülteket már nem fogad, s a már itt élőknek pénzt ajánl fel, hogy ne igényeljek az állampolgárságot, s menjenek vissza hazájukba.

Ausztráliának nincs határszomszédja, de még szomszédja sem, se közel, se távol... és még sorolhatnám sokáig. Leírhatatlanul különbözőek az egyes országok közötti kondíciók.




Sok különböző nemzetiségű bevándorlóval beszélgettünk már, egy nemzetiségen belül is nagyon különbözően nyilatkoznak sajátjaikról és Ausztráliáról is. Pl. az olasz ismerősünk azt mondja, hogy az ő hazája a legjobb hely a világon, csak az a nagy baj, hogy olaszok lakják. A német azt, hogy náluk az emberek nem barátságosak, nem mosolyognak. Az új-zélandi azt, hogy náluk dög unalmas stb. stb.

Szóval mindenkinek megvan a maga kis egójából táplálkozó igazsága és „igazsága". Ebből csak arra tudok következtetni, hogy az Igazsághoz kevésbé a határozott állításokkal, inkább a jó kérdések feltevésével közelíthetünk. (Ahogy ez már lenni szokott.)




Egy 30 éve itt elő magyar nénivel tudunk egyetérteni, aki ezt mondta: 
Mindenki – nemzetiségétől függetlenül –, aki nem képes magasabb távlatokból szemlélődni, az szidja a sajátjait, mert azt ismeri és lelkesedik valami másért, amit nem ismer komplexitásában, csak részleteiben és felületesen. (Szerintem ezzel nem mondtam újat nektek.)

Azért leírom, hogy a válások-felbomlott családok aránya hasonló, mint nálunk, ellenére a kipárnázott életkörülményeiknek. ...ahogy általában a fejlett országokban... (Az ajtók mögött, lecsupaszítva, megfosztva pénztől-paripától-posztótól, eléggé egyformák vagyunk.)

Magánvéleményünket egy buddhista tanmese jól összegzi, mit K. Nóritól hallottam:

A vándor beér a faluba és kérdezi a falu öregét: te öreg, milyen emberek élnek ebben a faluban? Visszakérdez az öreg: ahonnan jöttél, ott milyenek élnek?
Vándor: oh, ott nagyon rossz emberek élnek.
Mire az öreg: no, fiam! Itt is nagyon rossz emberek élnek.
Érkezik egy másik vándor, az is kérdi az öreget, hogy milyen emberek élnek a faluban?
Ismét visszakérdez az öreg: ahonnan jöttél, ott milyenek élnek?
A vándor válaszol: oh, ott nagyon jó emberek élnek. 
És az öreg: no, fiam! Itt is nagyon jó emberek élnek.

Ha arra kell válaszolnom, hogy mi az, ami itt tart minket, a válasz egyszerű:
olyan itt élni, mintha az ember egy kicsit folyamatosan nyaralna, valami nagyon rendezett, biztonságos nyaraló övezetben. A másik ok, az itteni oktatási rendszerben felkínálkozó alternatív pedagógiai lehetőségek, ami Tomát érinti majd. (Az auszi parlament vagy 20 éve vitatkozik, hogy hogyan kellene megreformálniuk az oktatásukat és az egészségügyet – ismerős ez valakinek?)

ÉRDEKESSÉGEK

A számunkra egyik legszebb templomot és Mária oltárt Perthben találtuk meg.




Sokáig nem is tudtunk róla, hogy Gery Michell - akitől egy éven át béreltük a lakásunkat – egy itteni tv-sztár. Mivel itt is tv nélkül élünk, így esélyünk nem volt, hogy ezt megtudjuk. Gery már sok éve vezet egy show műsort, épp nemrég kapott valami díjat is. Egyébként kedveljük, jó fej. (Átfutott az agyunkon az is, hogy ki kellene használni a medias kapcsolatot, s Frank lehetne bemondónő.)

Frank a sarki kávézóban beszédbe elegyedett egy pocakos szakállas emberrel, megbeszéltek egy újabb találkozót és ismét beszélgettek. Ő volt Jonathan Ford, az ex ausztrál munkaügyi miniszter. Karján tetoválás – 
mint sok auszinak –, felesége nevével. (Azóta, ha meglát minket az utcán, mindig pont fontos telefonja
van.)

Mindenki csodájára jár Toma fröccsöntött kismotorjának. Megállítanak, hogy hol vettük. Ilyenkor elmondom, hogy otthon ilyen minden gyereknek van! (És amelyik nem kap, azon egyértelműen jelentkeznek a megvonás tünetei.)






Ha itt akció van egy üzletben, akkor tényleg az van! Brutál leárazások. (Frank! Szerintem ezt elszámolta! Visszavigyem?......Nóra, hülye vagy?)



Főleg a nők, állatira kiöltöznek a lóversenyekre. A banda másik fele meg mintha kocogni indult volna. A lelátók tele vannak és a futamok közötti szünetben szépségversenyt rendeznek.

Láthatóan itt találkozik a brit hagyomány az amerikai rágógumival. Szerencsére nem veszik magukat komolyan a cuccokban, inkább bolondoznak. (Ez az egy mentségük van.)



Egyszer mentünk ki egy fogathajtó versenyre, de csak mert meghívtak minket. Eléggé untuk. (A versenylovak megszöktetésére és szabadon engedésére viszont legalább 3 felé különböző tervünk van.)



A krikett is népszerű, még a nyilvános parkokban is gyakori látvány. A játékszabályokat senki nem érti, kivéve Franket. És ez nem vicc.

Megesik, hogy nem értem, amit mondanak, de nekik ez nem tűnik fel. (Ezen alkalmakkor van lehetőségem, hogy fejben összeállítsam a hétvégi nagybevásárlási listát.)

KONKLÚZIÓ

Ha a szülők a gyerek előtt kellő gyakorisággal és decibellel ejtik ki a „basszus” szót, akkor a gyerek kis időn belül képes beépíteni azt a szókincsébe és jó ütemérzékkel, kitűnően artikulálva alkalmazza majd.

EXKLUZÍV. FRANK HARMADIK SZEME

Frank lassan elsajátítja az aikido minden csinját-binját. Megtanulta az ikkiot, nikkiot... megtanult jó ukenak lenni és megtanulta a tenkant, ami a csípőből való  elfordulást jelenti, mely a legnagyobb erőkifejtést segíti elő. Ezzel a jól begyakorolt technikával fordult el jobboldali irányba a konyhaszekrényben elhelyezett kukától a konyhapult jobb sarka fele, amit maximális slunggal fejelt le. 





Az ütközés következtében Frank szemei között 2 cm hosszúságú, jelentős mélységű vágás keletkezett. Frank tipikus bariton, s a kontakt során hangzatos "Ááá" hangot zengetett. 
Így együtt a kép- és hangeffektusok felejthetetlen élményt jelentettek mindannyiunk számára. 

A harmadik szeme megnyílása óta Frank valóban megkapta a tisztánlátás képességét, pl. napjában többször is jelzi felém: előre tudtam, hogy megint nem csavartad rá a kupakot Nóra!

A következő bejegyzésből címszavakban:

  • Exkluzív: Frank kihagyása
  • Munka folyt.
  • Exkluzív: Megnyerni Mr Pirovichot
  • Frank révbe ér
  • Továbbképző jellegű információ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.